Local

Ce secret ascunde “Usa Nadejdii” din fata Universitatii de Medicina din Iasi

usa nadejdii

În faţa unuia dintre cele mai vechi aşezăminte de învăţământ superior din România se află un mic arc de triumf ridicat la finele secolului al XVIII-lea. Povestea rămăşiţei din faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” începe, potrivit istoricilor, în secolul al XVIII-lea.

Palatul Hatmanului Costache Ghica a găzduit la finalul secolului al XVIII-lea Curtea Domnească. Tot atunci, în timpul domniei lui Alexandru Callimachi a fost înălţată o poartă de acces. După ce palatul a fost vândut în mai multe rânduri, a ajuns în patrimoniul Ministerului Instrucţiunii Publice, care la 26 octombrie 1860 a înfiinţat prima universitate din România. De la înfiinţare, timp de vreo 30 de ani, fostul palat a adăpostit studenţii de la cele patru facultăţi, iar saloanele princiare au fost recompartimentate în săli de cursuri şi aule de festivităţi.

La deschidere, universitatea avea patru facultăţi: Drept, Ştiinţe, Filozofie şi Teologie, ulterior, în 1879, s-a înfiinţat Facultatea de Medicină. Pentru că spaţiul a devenit neîncăpător, pentru universitate s-a construit un nou palat în Copou. Sediul Universităţii, terminat în 1897, avea să înglobeze spaţiile pentru majoritatea facultăţilor, în vale rămânând doar Medicina pentru că era în apropiere de marele spital al Spiridoniei.

Citeste si: Bolnavii muscati de animale turbate risca sa-si piarda viata

La inugurarea noului sediu din Copou au luat parte Regele Carol I şi Regina Elisabeta. Pentru a extinde clădirea, în 1912 s-au început lucrările la actualul sediu al UMF. Mai întâi s-a construit clădirea centrală, continuată prin 1921 – 1922 cu aripa dreaptă, iar din 1938 cu aripa stângă, spre spital.

În faţa ansamblului universitar se afla vechiul zid al palatului boieresc, dar a fost demolat, în cea mai mare parte. A rămas doar poarta din 1793 marcată cu stema Moldovei şi numită „Uşa Nădejdii” prin care se intra la curtea domnitorului Calimachi. Numele porţii vine de la superstiţia unor studenţi de la  Medicină care cred că dacă trec pe sub poartă vor trece de examenele grele.

În urma amenajării esplanadei din faţa universităţii, în 2002-2006, „uşa nădejdii“ a fost înconjurată cu elementele de ornament din piatră, coborâte de pe vechiul palat Ghica şi înlocuite cu altele mai uşoare.

Sursa: adevarul.ro

2 comentarii la „Ce secret ascunde “Usa Nadejdii” din fata Universitatii de Medicina din Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.