Eveniment Cultural: Iesenii sunt invitati la o noua portie de frumos

DocEst – WORKSHOP de film documentar pentru elevi şi studenți

6-10 noiembrie 2017

După Filit, unul din cele mai importante evenimente educaționale şi culturale din zona Moldovei, tinerii sunt invitați din nou la o porție de frumos. De data aceasta, este vorba de DocEst 2017.
Acest eveniment va avea loc sub forma unui workshop de film documentar, pentru liceeni şi studenți, însă şi sub forma unui Festival.

Festivalul va avea loc la Ateneul Tătăraşi, în perioada 22-26 noiembrie, fiind organizat de către Primăria Municipiului Iaşi în parteneriat cu Institutul Francez din Iaşi, Centrul Cultural German şi British Council, şi va aduce în atenția publicului cele mai recente filme documentare şi invitați din Franța, Germania, Marea Britanie, dar şi din România.

Însă, în pregătirea festivalului, la Institutul Francez din Iaşi va avea loc în perioada 6-10 noiembrie, un workshop de film coordonat de regizorul Dragoş Zămosteanu; participanții vor învăța tehnicile filmului documentar şi vor realiza în echipă un film marca DocEst.  Workshop-ul se va desfășura în intervalul orar 16.00-18.00. Cursanții trebuie să aibă propriul aparat cu care să filmeze, nu neapărat unul profesionist, ci poate fi un telefon mobil cu cameră foto/video, un aparat de tip DSLR sau, mai bine, o cameră video.

Citește și Cum se va numi Aeroportul International din Iasi?

Numărul participanților din păcate este limitat, iar cei care doresc să se înscrie, o pot face până pe data de 4 noiembrie. Înscrierea se face prin email, la adresele programm@kulturzentrum-iasi.ro si raluca-varlan@institutfrancais.ro, iar email-ul trebuie să aibă titlul „Workshop DocEst” şi să conțină o scrisoare de motivare şi o scurtă prezentare personală.

Pentru a vă face poftă, organizatorii au pus la dispoziție structura şi programul workshop-ului:

1. Gramatica Filmului. Istoria filmului documentar. Stabilirea temei. Scenariul în filmul
documentar (2 ore)
2. Reportaj şi documentar. Diferențe şi asemănări. Tipuri de reportaj. Tipuri de documentar.
Filmul observațional. Tipuri de film observațional. (2 ore)
3. Încadrări şi mişcări de aparat. Motivațiile mişcărilor de aparat. (2 ore)
4. Reguli de montaj. Obiectivitate şi manipulare în documentar (2 ore)
5. Filmare (5 zile)
Elevii de astăzi, pot fi viitorii artişti de mâine, şi poate peste zece ani, Iaşiul se va mândri cu participanți autohtoni la marile festivale internaționale de film.

Laura Cozmîncă

Cândva îmi doream să plec din Iaşi, spre zone mai dezvoltate cultural.
Însă ascultând opiniile celor plecați si întorşi, am ajuns la concluzia ca nicăieri nu e perfect, şi poți trăi uşor dezamăgirea. Iaşiul are posibilități, trebuie doar o mână de oameni devotați şi motivați, şi care să promoveze tot ce înseamnă frumos, pentru ca sunt multe.

Comments

Add a comment

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment
    keyboard_arrow_up