Local

Bataie de joc in UPU „Sf. Spiridon” , Iasi

spiridon iasi

Bataie de joc in UPU „Sf. Spiridon”, Iasi

Aseara, la ora 17:00, la Unitatea de Primire Urgente de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi, cea mai mare unitate medicala din Moldova, sa fi fost vreo 40 de bolnavi care asteptau de ore întregi sa fie preluati de un medic.

Majoritatea stateau în picioare, iar unii ar fi fost în stare sa se întinda pe jos macar pentru cateva minute ca sa nu mai suporte atata chin. Singura aratare era „doamna” de la informatii, care îi punea imediat la punct pe bolnavii care îndrazneau sa o întrebe cat mai au de asteptat pana cand vine un doctor sa îi consulte.

În jurul orei 18:00 s-a auzit o bubuitura si toata lumea si-a intors capul spre locul de unde venea zgomotul, o bolnava lesinase. Au ridicat-o alti bolnavi si dupa cateva clipe femeia si-a revenit în simtiri. Avea o branula bagata în vena si astepta de mai bine de 3 ore sa o consulte un medic. Venea tocmai din Bacau.

Nu aparea niciun medic, iar la un moment dat a venit „doamna” de la informatii. Nimeni nu stia cum o cheama, pentru ca nu avea ecuson. Aceasta se opreste în fata bolnavei care tocmai îsi revenise din lesin si îi zice: „Lasa teatrul. Nu te mai preface!” Bolnava cu ochii în lacrimi o implora: „Nu mai pot! Stau de atatea ore si nu vine nimeni sa ma vada.”

Citeste si: Cine sunt singurii oameni care au murit in spatiul cosmic?

La un moment dat, suparata de nesimtirea si obraznicia „doamnei” de la informatii, femeia îsi smulge branula din vena si pleaca. „Doamna” de la informatii nu schiteaza niciun gest si nici macar nu încearca sa o opreasca pe bolnava, care ar fi putut muri chiar în drum spre poarta spitalului.

Aceste asistente medicale de la informatii nu ar trebui sa lucreze în UPU. O astfel de persoana nu are ce cauta într-un sistem medical. Tipa de la informatii era îmbracata în costum bleumarin cu stelute albe, are parul rosu, prins în coada de cal, durdulie, la vreo 35 de ani.

In alt colt al holului o batrana a început sa vomite, fiind sleita de puteri, epuizata de orele lungi de asteptare. Bolnava de la Bacau nu a fost singura victima a asistentei de la informatii. Bolnavilor, care îndrazneau sa o întrebe cand vine medicul sa-i consulte, le raspundea pe un ton agresiv pentru ca nu cumva sa indrazneasca si a doua oara sa o deranjeze.

„Nu avem atatia doctori cati bolnavi sunt, stai acolo si asteapta. Ce nu-ti convine?”, s-a adresat aceasta altei bolnave, satula de orele de asteptare.

Din cand în cand se mai deschidea usa de la încaperea pe care scria „Evaluare, tratament imediat” si cadrele medicale stateau de vorba în jurul unei mese.

La ora 19:00 tipa în costum bleumarin cu stelute albe a plecat. I se terminase tura si si-a facut apartia colega ei, o alta asistenta medicala la biroul de informatii. Bolnavii întreaba cate ore mai au de asteptat. Aceasta foloseste acelasi ton agresiv, dand ochii peste cap le spune: „Sunt persoane care asteapta de la ora unu (13:00 – n.r.), ce va grabiti?” Asistentele medicale de la biroul de informatii preiau datele bolnavilor si apoi butoneaza telefoanele, navigheaza pe internet.
O femeie din judetul Iasi astepta de la ora 07:00 dimineata, si nici dupa 12 ore nu ajunsese într-un cabinet de consultatie.

La ora 20:00 niciun medic nu-si facuse aparitia. Cei aproape 40 de bolnavi, care erau pe hol la ora 17:00, înca asteptau sa fie preluati de un doctor.

Bataia asta de joc persista de cativa ani în UPU si nimeni nu a rezolvat vreodata problema. Este greu de crezut ca în urmatoarea perioada se va schimba ceva.
Sursa: bzi.ro

 

Un comentariu la “Bataie de joc in UPU „Sf. Spiridon” , Iasi

  1. Stiu,am patit-o si eu ! In primul rind nu mi se pare normala aceasta centralizare 😮 singura unitate UPU pe toata Moldova ! Medicii din alte localitati,cred ca macar atita stiu – unde sa trimita bolnavii ! Iar orice om,daca s-a lovit la cap,sau si-a rupt piciorul,sigur nu se va duce la maternitate ! Atunci,care-i scopul aglomerarii unei singure sectii ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.